top of page

Cantabo

_EEN5678.jpg

Praktisch

Praktisch

Repetitie: Woensdag van 20.30u. tot 22.30u.

Locatie: Hofstraat 9, Kontich

Dirigent: Werner Truyens

Info

Info

riga.jpg

Cantabo interpreteert de gregoriaanse muziek vanuit de triplex uitgave, een combinatie van kwadraatnotenschrift en twee neumennotaties, één uit de bibliotheek van Laon en de ander uit Sankt-Gallen. (Vóór het notenschrift werd ontwikkeld, tekenden de monniken figuurtjes of neumen boven de tekst om toonverschillen maar vooral ritme aan te geven). Op die manier trachten de zangers van Cantabo een historisch verantwoorde interpretatie neer te zetten waarin de tekst centraal staat, zonder afbreuk te doen aan de vloeiende melodielijnen en de homogeniteit.

Historiek

Historiek

DSC_0837.JPG

Cantabo werd op palmzondag 1990 opgericht in de schoot van het Antwerps Kathedraalkoor. Een achttal jonge twintigers worden ‘gedetacheerd’ om in de Antwerpse Sint-Pauluskerk wekelijks de hoogmis op te luisteren. Na enkele jaren staan ook de vespers van de kerkelijke hoogdagen op het repertoire. Naast de missen en vespers concerteert Cantabo ook, meestal in combinatie met andere koren. De ‘gregorianen’ ondernemen een aantal reizen, naar Denemarken en Engeland, Zwitserland, Frankrijk, Tsjechië, Italië en Spanje. Een viertal zangers volgt enkele jaren les bij Ronnie Plovie, Fred Schneyderberg, Wim van Gerven en Frans Mariman. Het koor leert organist Bart Wuilmus kennen, en het wederzijdse enthousiasme groeit uit tot een vaste samenwerking. Als Bart titularis-organist wordt in Sint-Lambertus, volgt Cantabo naar Ekeren. De twintigers van weleer zijn veertigers geworden met gezin en job. Wekelijks een nieuw proprium instuderen én de hoogmis opluisteren is er niet meer bij, maar Cantabo streeft naar een zestal uitvoeringen per jaar. Als enkele Cantando-leden lid worden van Cantabo én vice versa, is de toetreding tot de C-koren eind 2007 evident.

In 2011 ontstaat in de schoot van Cantabo de denkgroep 'Cleyn Seminarie', die zich tot doel stelt om gregoriaanse muziek heel laagdrempelig tot bij een breed publiek te brengen. Daar ontstaan originele samenwerkingsverbanden tussen Cantabo en muzikanten en acteurs uit heel andere genres:  Hendrik Braeckman (jazz-gitaar), Kurt Van Herck (sax), Stefan Bracaval (dwarsfluit), Mike & Ivan Smeulders (accordeon e.a.), Bart Wuilmus (orgel), Jo Hermans (jazzbugel), Four Aces (gitaarkwartet), Les Øffs (kleinkunst), Vic De Wachter, Johan Leysen... 

Een overzicht van de voorbije (meer dan) dertig jaar vind je hier.

Een audioportret van Cantabo door Klara tgv de World Choir Games vind je hier.

Projecten

Cantabo heeft een aantal concerten en projecten die we op vraag graag herhalen. Heb je interesse om een concert of workshop te organiseren? Contacteer ons!  

170717_kerkhoogstraten_antoncoene_28.jpg

Night Sessions

Mixture

Wat gebeurt er als je het gregoriaans mannenkoor Cantabo, jazztrompettist Jo Hermans en organist Bart Wuilmus twee nachten opsluit in de St.-Katharinakerk te Hoogstraten?

Je hoort het op de cd 'Mixture', maar je kan het concert ook nog steeds boeken voor de echte live ervaring

Cantabo_Heist (15)_edited.jpg

met Mike & Ivan Smeulders

Gregorius is into Folk

Gregoriaans is zonder twijfel de oudste cultuurmuziek van het Westen. Maar volksmuziek is per definitie zo oud als de mensheid. Eeuwenlang klonk gregoriaans binnen de muren van kerken en abdijen, en volksmuziek buiten die muren.

 

Cantabo en twee gereputeerde folk- en wereldmuzikanten willen die muren slopen. De broers Mike en Ivan Smeulders laten de gregoriaanse melodieën inwerken en beginnen dan hun eigen folkimprovisaties. Muziek die sinds meer dan duizend jaar in kerken en kloosters opklinkt versmelt met de klanken van het accordeon, het orgel van de straat.

_JAN8768_jan.jpg

met Bart Wuilmus

Oxford, Ms.89

‘Oxford, Christ Church Music Ms. 89’ is de omvangrijkste bron van Zuid-Nederlandse klaviermuziek uit de vroege 17 e eeuw, bovendien betreft het de enige liturgische muziek. De muziek is over het algemeen uniform van stijl en anoniem overgeleverd. Mogelijke auteur zou Richard Dering of waarschijnlijker, William Browne kunnen zijn. De bron is van groot belang voor de alternatimpraktijk.

Het programma van dit concert bestaat uit twee delen:

  1. muziek uit het 17 e -eeuwse ‘Oxford, Manuscript 89’

  2. orgelimprovisaties uit de 18 en 19e eeuw over gregoriaanse melodieën.

Bart Wuilmus - orgel
Cantabo - gregoriaans

singing trappist.jpg

een muzikale workshop en bierproeverij

Sing like a Trappist

Dat zingen en drinken samengaan, wisten de Benedictijner monniken al twaalf eeuwen geleden. In 820 vinden we een eerste vermelding terug van een mouterij en een brouwerij binnen de muren van een abdij. De recepten van de Belgische trappistenbieren zijn weliswaar van recentere datum maar bogen dus op een lange traditie.

Rond dezelfde periode schreven en verluchtten monniken ook cantatoria, de allereerste ‘zangboeken’. Notenschrift bestond nog niet, en dus schreven de cantores ‘neumen’ als geheugensteuntjes boven de tekst. Heel wat schola’s gaan vandaag de dag de uitdaging aan om gregoriaanse muziek te interpreteren uit die oudst bekende bronnen.

Deze laagdrempelige workshop duurt 2 tot 2,5 uur inclusief degustatie. Voorkennis is niet nodig. De deelnemers krijgen rechtenvrije partituren die ze mogen houden. De workshop is een aangename afwisseling tussen een stukje geschiedenis, gregoriaanse muzieknotatie en -uitvoering, samenzang en proeverij van verschillende soorten trappistenbier. Beschikbaar in Nederlands en Engels.

toegangskaart.jpg

met Vic De Wachter

Mysteries

Na de val van Antwerpen in 1585 beginnen de dominicanen aan de heropbouw van hun kloosterkerk. 30 jaar later, in volle contrareformatie, zet de orde in de nieuwe Sint-Pauluskerk 15 lege panelen neer en zoekt onder de Antwerpse adel en burgerij sponsors om 15 schilderijen te laten maken door de beste schilders van de stad. Elk werk gaat over één van de vijftien geheimen van de rozenkrans: vijf droeve, vijf vreugdevolle en vijf glorierijke mysteries.

Bij elk van deze vijftien schilderijen heeft Cantabo een passend gregoriaans gezang gekozen. Verteller Vic De Wachter kruipt in de huid van een oude dominicaan die een eigenzinnige kijk heeft op de schilderijen... en op het leven zelf.

Dit concert kan in de Antwerps Sint-Pauluskerk doorgaan óf met een dynamische presentatie op groot scherm op een andere locatie

De productie werd door Johan Leysen in het Frans vertaald en éénmaal uitgevoerd. Na Johans overlijden maakten we dit kort in memoriam met tekst uit de voorstelling.

202301_IWillSing (19 van 80).jpg

Dominae ex Voce

I Will Sing

Een mannenkoor dat gregoriaanse muziek zingt van pakweg 1000 jaar oud. Een dameskoor dat hedendaagse liederen brengt van vooral levende componisten. Cantabo en Ladies Aloud.

 

Ze hebben muzikaal weinig met elkaar gemeen, maar delen wel dezelfde dirigent. De vraag moest dus vroeg of laat gesteld worden: wat als… we beide groepen samen op het podium zouden zetten? 

 

Cantabo liet de Ladies muziek horen van een millennium geleden. De Ladies voerde aan Cantabo een repertorium dat millennials op hun playlist hebben staan. Beide koren hebben elkaar uitgedaagd en uit hun comfortzone gehaald. Dit concert is er het resultaat van. De titel verwijst naar de naam van beide koren. 'I Will Sing' is Engels voor 'Cantabo'. 'Dominae ex Voce' een letterlijke vertaling van 'Ladies Aloud'

 

U krijgt dus gregoriaans te horen én modern werk én een verrassende mix van beide.

Media

Media

C-Koren Cantabo

C-Koren Cantabo
De Eenvleugelige. Fragmenten van de gregoriaanse verspers voor kerst - Cantabo
09:18
Video afspelen

De Eenvleugelige. Fragmenten van de gregoriaanse verspers voor kerst - Cantabo

Euntes Predicate - Gregoriaans
02:55
Video afspelen

Euntes Predicate - Gregoriaans

bottom of page