Caljenté

 

Caljenté is ontstaan als resultaat van een vakantieliefde.

In de zomer van 2005 was het jeugdkoor Cantilene op koorreis in Boedapest. Enkele anciens mijmerden over hoe spijtig het was dat ze omwille van hun leeftijd moesten stoppen bij de C-koren en over het feit dat dat toch wel een leegte was binnen de C-Koren. Waarom zouden ze zelf niet proberen om een vervolgkoor op te richten ?
Na veel overleg en vergaderingen ontstond op 21 april 2006 het nieuwe koor, Caljenté! Het eerste echte concert onder leiding van dirigente An Meeusen dateert van december 2006. En daar bleef het niet bij.
In 2007 volgden nog een kapelconcert en een deelname aan de Korenmarathon waar de jury o.a. schreef : “Een mooie balans, zeer origineel en mooi programma met stijlzuivere uitvoeringen. Soepele zang met afwisselend dynamisch pallet. Mooie afwerking”.
Na nog enkele kapelconcerten en een kerstconcert in samenwerking met jeugdkoor Carmina, verzorgde Caljenté in 2009 samen met de andere koren het jubileumconcert voor 40 jaar C-koren Ekeren.
Ook deden ze mee aan het project ‘Overbruggen’ van Koor&Stem. Ze brachten er het werk ‘Hartverwarmend’, een stuk voor koor en andersvaliden.
In datzelfde jaar mochten ze voor de eerste keer deelnemen aan het Provinciaal Tornooi. Met groot succes want Caljenté werd meteen in de reeks ‘Uitmuntendheid’ geplaatst.
2010 was een mijlpaal in het bestaan van het koor. Allereerst was er het grootse project ‘Baobab’ waarbij, samen met Carmina, liederen uit de Afrikaanse cultuur werden gebracht en dat zes keer werd opgevoerd.
Caljenté hernam in juni ook de compositie ‘Hartverwarmend’ in het kader van het project van Koor&Stem.
In 2011 nam Caljenté deel aan ‘Dubbelkorig’, een uitvoering van werken van o.a. Bach en Schutz die geschreven werden voor twee aparte koren. Het concert, samen met Cantilene en Cantando, werd wegens groot succes een tweede maal gebracht.
Op 31 maart 2012 kwam Caljenté naar buiten met het project ‘Vuur en water’, een totaalspektakel met zang, slagwerk, dans, beweging en projectie.
Op het einde van dat jaar verzorgde Caljenté samen met Wim Becu een kerstconcert rond oude muziek : ‘Villancicos de Navidad’.
In maart 2013 kon het koor zich bij het Provinciaal Tornooi gemakkelijk (87%) handhaven in de categorie ‘Uitmuntendheid’.
2014 stond dan weer in het teken van twee grootse optredens. Caljenté nam deel aan het jubileumconcert van 45 jaar C-koren in een uitverkochte blauwe zaal van deSingel.
En om te bewijzen dat het koor van alle markten thuis was verzorgden zij samen met Con Amore een kapelconcert in het teken van Maria met o.a. een heel sfeervolle ‘Stabat Mater’.
Nadat An Meeusen 8 jaar lang haar beste beentje voorzette bij Caljenté besloot ze dat het tijd werd voor andere uitdagingen. Ze gaf de fakkel door aan Tine Rabijns die met veel passie en enthousiasme het dirigeren van Caljenté overnam.
In 2015 nam het koor deel aan het kapelconcert en brachten ze ook het sfeervolle concert ‘Awakenings’ in samenwerking met pianist Govaart Haché en violist Tom Johnson.
Later volgden nog kerstconcerten en vooral het grootste project ‘Onderweg’, een totaalspektakel met zang, muziek, projectie en een vertelling.
In november 2017 trok het koor voor het eerst naar het buitenland. Caljenté trad met succes op bij het Internationaal Koorfestival van Malta waar het een knappe vierde plaats haalde in de categorie profane muziek.  Na talrijke concerten in diverse stijlen (Franse muziek, kerstmuziek, hedendaags) stond er in 2020 voor Caljenté nog een concertreis naar het Italiaanse Lucca met deelname aan Internationale wedstrijd ‘Vox Lucensis’ op het programma en een deelname aan de World Choir Games. Omwille van de coronacrisis konden deze concerten helaas niet door gaan maar vanaf september 2021 vloog Caljenté er met volle moed weer in.

Login Form