Cantando

Cantando Op 4 september 1989 zet dirigent Luc Anthonis het Vocaal Ensemble Cantando in de steigers. Hij kiest zijn zangers na een stemtest. Zo krijgt hij van bij de start de homogene koorklank die het keurmerk van Cantando is geworden. Cantando wil grotere muziekwerken en liederen brengen uit alle stijlperiodes en genres. Op het programma staan zowel  a capella muziek als werken met piano-, orgel- of orkestbegeleiding.

De klemtoon van het repertoire van Cantando ligt op hedendaagse koormuziek. Voorbeelden zijn het “Magnificat”van Arvo Pärt en dat van Vic Nees, de “Missa Brevis”van Knut Nystedt of de “Missa in deo salutare meo” van Pekka Kostiainen. Vlaamse componisten spelen een voorname rol op de repertoirelijst, zoals blijkt uit de creaties van “Ballet For Voices” van Rudi Tas (2002) en “Sounds of Earth” van Erika Budai (2003) , die speciaal opgedragen worden aan Cantando. In 2004 brengt Cantando de Vlaamse creatie van de “Neusser Messe”van Vic Nees en in 2007 creëert het koor “Trois Complaintes” op tekst van Liliane Wouters van dezelfde componist. N.a.v het 20-jarig bestaan vraagt Cantando aan Frank Agsteribbe een werk te schrijven voor koor en orkest. De creatie van dit “Stabat Mater” vindt plaats in november 2009.

De concerten van Cantando lokken enthousiaste reacties uit. Onder andere de “Vesperae de Domenica” van W.A. Mozart (in het Mozartjaar 1991) en het “Requiem” van John Rutter (1997) in de Carolus Borromeuskerk vallen fel in de smaak. Maar ook klassieke meesterwerken zoals het “Requiem” van J. Brahms (1998) en van W.A. Mozart (2003), de “Johannespassie”van J.S. Bach (2003) en het “Hallelujah” van G.F. Händel krijgen lovende kritieken. In 2005 werkt Cantando op vraag van het Vlaams Radiokoor mee aan “La traviata” van G. Verdi in Rotterdam en in 2006 wordt “Madame Butterfly” uitgevoerd.
Op 11 maart 2007 concerteert Cantando in de concertreeks van Koorlink in de mooie concertzaal in het Elzenveld te Antwerpen met een volledig Franstalig programma getiteld “The French Connection”, niet met werk van Franse componisten, maar van Vlaamse en Nederlandse die Franse teksten in hun composities hebben gebruikt.  In januari 2010 brengt Cantando in de zelfde concertreeks het programma “America,  America!” (o.a. muziek van Samuel Barber, John Whitacre en Morten Lauridsen).
Sinds 2004 geeft Cantando jaarlijks een concert in eigen beheer in de
St.-Lambertuskerk te Ekeren. Met een volledig eigen programma weet het zijn trouwe publiek steeds weer te bekoren.

Cantando wint tal van prijzen op gerenommeerde koorfestivals waaronder de prijs van het beste eenstemmige volkslied op de internationale koorwedstrijd Cantate te Maasmechelen (1993). Op de internationale koorwedstrijd van Valmeer (1994) behaalt het koor een eerste prijs met lof van de jury en op de koorwedstrijd van de Konsinjoorkes in Kontich (1995) behaalt Cantando een algemene eerste prijs.
Als hoogtepunt verovert Cantando in 1997 de titel Koor van het jaar. Op deze wedstrijd van de Vlaamse koorfederaties en de televisiezender Canvas kaapt Cantando drie prijzen weg: de persprijs (BAP), de laureaatprijs in de categorie gemengde koren en de hoofdprijs Koor van het Jaar 1997-1998.
In 2000 behaalt Cantando de tweede prijs in de wedstrijd Florilèges de Tours (Frankrijk). In hun reeks worden zij het hoogst geklasseerde Europese koor.
Cantando bemachtigt in 2001 een tweede plaats in de prestigieuze wedstrijd te Maasmechelen en wordt op het provinciaal Koortornooi als eerste Vlaams koor in de Superieure afdeling geplaatst.
In september 2005 wordt Cantando wederom maar zeer verdienstelijk 2de op de internationale koorwedstrijd van Maasmechelen.
2009 is opnieuw een topjaar met in maart een bevestiging in de Superieure afdeling van het provinciaal Koortornooi en in september een derde plaats op de internationale koorwedstrijd van Maasmechelen.
In de zomer van 2010 neemt Cantando deel aan de Béla Bartók International Choir Competition in Debrecen, Hongarije. Cantando bereikt de finale en behaalt een derde prijs. Dirigent Luc Anthonis wordt er beloond met een “Special prize for conductor” (foto rechts boven). Zowel in 2013 als in 2017 weet Cantando zich te bevestigen in de Superieure afdeling van het Provinciaal Koortornooi van de provincie Antwerpen.

Cantando werkt zowel aan de uitbouw van het repertoire als aan de homogeniteit van de klank binnen de koorgroep. Op concerten en wedstrijden waarderen jury, pers en publiek vooral deze "homogene klank", die naast de "stijlgetrouwe weergave" zorgt voor een "belevenis voor de toehoorders". Met deze citaten in het achterhoofd gaat Cantando verder op de ingeslagen weg.

Login Form