Carmina was (samen met Con Amore) het eerste koor dat Jef Cleymans oprichtte en ligt daarmee aan de basis van de C-koren. Als onderpastoor van de Sint Lambertusparochie startte Jef het koor oorspronkelijk als kinderkoor onder de naam “De Lambertijntjes”. Al na een paar jaar was de groep zo groot (meer dan 100) dat een splitsing zich opdrong. De jongsten werden daarom ondergebracht in een nieuw koor (dat de naam “De Lambertijntjes” erfde) en de oudsten kozen een nieuwe naam: Carmina.
Onder Jef’s leiding kende het koor een spectaculaire start, waaruit een paar hoogtepunten de vroegere Carmina’s bijblijven:
- De radiomusical "Prins Constantijntje 11";
- De eerste LP "Laten wij danken";
- “Summa Cum Laude” en een regeringsmedaille op het Europees Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt (B-reeks);
- Meerdere eerste prijzen in de wimpelreeks van het Europees Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt;
- Deelname aan het koorfestival in Ceije (voormalig Joegoslavië) in 1977, waar een bronzen medaille mee naar Ekeren gebracht werd;
- Regelmatige deelname aan het Provinciaal Koortornooi (provincie Antwerpen);
- Concertreizen naar Oostenrijk, Zwitserland, Tsjecho-Slowakije, Polen en later naar Tsjechië, Slovakije en Hongarije;
- Optreden voor Zijne Majesteit Koning Boudewijn en Hare Majesteit Koningin Fabiola op het Paleis van Laken met Kerstmis 1976 mocht Carmina concerteren voor "Broeder Arnoldprijs" in 1988.........
Vanaf 1989 deelde Veerle Claessens, zelf een voormalig Carminalid, de dirigeerstok met Jef Cleymans. Zij bevestigde Carmina’s niveau op “Uitmuntendheid” voor het Provinciaal Koor tournooi en zorgde voor nieuwe hoogtepunten:
- Een Eerste Prijs Cum Laude in de Wimpelreeks op het Festival te Neerpelt (1990);
- Jubileumconcert 25-jarig bestaan (1993) samen met de andere C-koren in deSingel in Antwerpen;
- Concertreis naar Tsjechië (1994);
- Concertreis naar Denemarken (1995).
In 1996 ziet Veerle zich wegens familiale omstandigheden genoodzaakt om het dirigeerstokje door te geven aan An Meeusen. An zingt op dat ogenblik bij Cantando en haar droom om ook als dirigente te kunnen groeien geeft de doorslag om haar als opvolgster te kiezen.
Onder leiding van An Meeusen zet Carmina meteen de traditie in Neerpelt voort (met een "Eerste Prijs" in de B-reeks) en behaalt een "Eerste Prijs Cum Laude" op de wedstrijd van de Konsinjoorkens in Kontich (1997). An brengt Carmina in de daarop volgende jaren opnieuw naar wedstrijden (o.m. in Neerpelt met een “Eerste Prijs inde Wimpelreeks in 2012) en naar het Provinciaal Koortornooi (Eredivisie in 2012) en experimenteert met koormuziek als onderdeel van een groter project met meerdere instrumenten, video, licht en choreografie (“Adiemus” en “Baobab” projecten).
In 2012 beslist An om professioneel een andere weg in te slaan en gaat Tom Johnson de uitdaging aan om Carmina opnieuw te doen sprankelen. Ook Tom heeft een voorgeschiedenis in de C-koren: hij zong op dat moment zelf bij Cantilene en begeleidde de C-koren al enkele keren op viool.
Het jeugdige enthousiasme van Carmina levert een enorme flexibiliteit op, waardoor een enorme variatie van muzikale activiteiten mogelijk wordt: van deelname aan de nationale wedstrijd “Koor van het Jaar” (halve finale in 2005) tot een concert rond Spaanse muziek “Las Amarillas” (waarbij onder meer op Carmina’s muziek gedanst werd). Door deze flexibiliteit wordt Carmina ook graag gevraagd voor grotere samenwerkingsprojecten zoals:
- de uitvoering van Carl Orff’s “Carmina Burana” in de Elisabethzaal en deSingel (2007, samen met de koren Alauda uit Ekeren, Arte Vocale uit Antwerpen, Canta Ludens uit Drongen, het Vlaams Symfonisch Orkest en 3 solisten)
- om mee te spelen in een film (“Meisjes” van Geoffrey Enthoven in 2009), of
- om muziek te voorzien bij een “stomme” film (de Roma in Borgerhout, 2011)
Koorreizen blijven voor Carmina een ideale manier om onze muziek in het buitenland te laten horen en tegelijk andere culturen te leren kennen en waarderen. Soms levert dat grappige anekdotes op, zoals toen we in Praag naar een andere kerk op zoek moesten omdat de lokale pastoor ons repertoire “te modern” vond (koorreis Tsjechië, Slovakije en Hongarije in 2009), maar we toch de Tsjechische televisie haalden. Of hoe een paar van onze eigen Carmina’s een rondleiding verzorgden in een museum (koorreis Berlijn in 2011)
We zien ook uw uitnodiging tegemoet…